Logo Overskrift

Hjemme hos Tina Arntsen

 

Navn: Tina Arntsen
Bosted: Kampen i Oslo, men akvariet star på Kolbotn.

Tina Arntsen Når og hvorfor startet du som akvarist?
Jeg har alltid hatt akvarium siden jeg var liten, men i 2005 da jeg ikke fikk stilling i dyrebutikk på grunnlag av manglende dybdekunnskap om akvarium, da skaffet jeg meg nytt akvarium, engasjerte meg på forumer og leste bøker. Det er fra da jeg anser meg som en akvarist.

Hvor lenge har du vært medlem av OAK?
Det har vel vært noen år av og på? To år nå kanskje? Men det er ikke før nå nylig at jeg har deltatt på møter. Jeg syntes det er en fin måte å møte likesinnede akvarister på.

Hvordan fikk du kontakt med OAK?
Det var igjennom en av storauksjonene så klart. Tror jeg har gått på storauksjon de siste 8 årene om jeg har hatt mulighet.

Hva er hovedinteressen din i dag?
Det er jo selvfølgelig saltvann. Jeg er veldig glad i koraller. Trenger nesten ikke fisk, så lenge jeg har koraller.

Tina Arntsen Hvor mange akvarier har du?
Teller wabi-kusaen? Hvis ikke har jeg kun et akvarium. En Juwel Rio180. Saltvann selvfølgelig.

Hva er favoritt fisk?
Jeg elsker dragefisker. Har en dvergdragefisk nå som er veldig morsom, men litt skummel også. Ferskvannsfavoritten er Altolamprologus calvus. Disse syntes jeg er utrolig nydelige. Eller Pseudomugil gertrudae. Men disse fiskene lar seg jo dessverre ikke kombinere.

Hva er favoritt plante?
Tja… christmas-mose? Fordi den er så godt egnet til wabi-kusa?

Drømmekar, drømmeoppsett?
Jaaaa… før hadde jeg sikkert sagt 2000 liter, men nå tenker jeg en hvit RedSea Reefer på 200-300 liter med sump hadde vært helt utmerket. Og det blir med saltvannsfisk og koraller. Et par søyler kanskje, og mye fritt åpent for å svømme på.

Noen planer om nye kar/arter?
Jeg har veldig lyst på en flammemusling, du vet, en slik som har lysglimt i ”munnen”, eller en kjempemusling. Ellers ingen umiddelbare planer om flere arter nei. Det er nok litt fullt hos meg.

Hvordan og hvor ofte tar du vannbytte?
Tar 20 liter vannbytte ukentlig. Dette er mer enn nok for en 180 liter. RO-vann som er forhåndslaget og temperert blandes med 350 gram salt pr 10 liter. Ellers er det bare å etterfylle fordampet vann.

Bruker du vannpreparater?
Ja, kan jo lage en liste?

  • SPS salt fra Blue Treasure

  • Balling (magnesium, kalsium, KH-middel osv.) fra Aquaforest

  • Vitamintilskuddet Voogle fra Easy- Life.

Hvilke typer fôr gir du dine fisker?
Dragefisken får oppskåret ”lancefish”, ellers kjøres det flakfôr på resten. Varierer mellom krillflak fra ”Tropical” og spirulinaflak fra ”JBL”. Korallene får vær så god å fotosyntetisere, men skal jeg skjemme de bort, bruker jeg produkter fra ”PolypLab”.

Driver du med oppdrett og i tilfelle hvorfor?
Nei. Eller på en måte…. når man har koraller som vokser og trives, må de trimmes, eller fragges som det heter, ellers blir de for store og skader hverandre. Så jeg har stort sett alltid litt hjemmedyrkede koraller for salg. Og jeg er glad for at turbosneglene formerer seg, men det gjør dem uten min hjelp. Når jeg holdt på med ferskvann var det gøy å få til oppdrett på grunn av den ekstra utfordringen dette bød på. Virkelig mestringsfølelse å få oppdrett på fisk. Det er alltid stas.

Har du reist på dedikerte akvarieturer eller besøkt noe akvarierelatert på reiser?
Kun i fjor når jeg reiste til Lisboa, utelukkende med den hensikt å besøke Takashi Amano sin utstilling der. Det var et stort øyeblikk for meg. Det må være det mest nydelige akvarieoppsettet i verden. Jeg ble virkelig rørt.

Oversikt
Tina Arntsen